Doweb.Eu - Изработка на уеб сайтове
Добре дошли, Гост
Моля влезте или се регистрирайте.    Забравена парола?

От Захари Зограф до нас е достигнала не само негов
(1 разглежда(т)) (1) Гости
Място за Иконописци.
Отиди най-отдолуСтраница: 1
ТЕМА: От Захари Зограф до нас е достигнала не само негов
*
#20
От Захари Зограф до нас е достигнала не само негов 12 Години, 1 месец Карма: 0
[img]htthttp://www.hkultura.com/article.php?id=4p://[/img] Става дума наистина за европеизацията на българската култура. Този процес предполага преосмисляне. От Захари Зограф до нас е достигнала не само неговата живопис, но и писмата му. Имаме възможността да чуем неговия глас. В тези писма, запазени в архива на Неофит Рилски и публикувани още от проф. Иван Шишманов през 20-те години, той непрекъснато говори за „просвещената майка европейска”, за „простотията българска”, която само Просвещението можело да оправи, за лошото състояние на българското училище, защото нямало подготвени хора. Един Неофит Рилски, един Христаки Павлович, по думите Захари Зограф, сияят на небосклона и няма други като тях. Това е пътят на България – Просвещението, което води към Европа. И не е вярно, че никой досега не е подозирал за европейското влияние върху Българското възраждане, а напротив – то е било прикривано, много добре се е знаело за него. Когато през 1927 г. Андрей Протич намира сбирката от европейски гравюри на Захари Зограф, бива смаян от обема и качеството й. През 1939–1940 г. основните части на колекцията от гравюри на Захари Зограф са постъпили в музея и са вписани в инвентарната книга. Това са трудни години, имало е за обработване много материал, но въпреки всичко Никола Мавродинов успява да напише студията Западни влияния върху нашата иконопис. За съжаление отпечатаната студия на Никола Мавродинов изгаря при пожара в Държавната печатница по време на бомбардировките над София през 1944 г., а по-късно не е публикувана по обясними причини. Мавродинов обаче изпреварва сръбските и гръцките колеги, които по-късно започват да изследват тези влияния – как големите западни майстори, ренесансовите майстори влияят върху източноевропейската живопис, основно на Балканите. Влиянието се осъществява, на първо място, чрез гравюрите на Маркантонио Раймонди, който е гравьорът на Рафаел. Самият Рафаел го наема, защото колцина художници са могли да видят неговите фрески във Ватикана. Цяла Европа ги познава по гравюрите на Раймонди, а по-късно и благодарение на различните европейски гравьорски ателиета. Така тези влияния проникват навсякъде, включително и на Балканите, така те обновяват балканската живопис.
nikolaes
Art - love it !
Fresh Boarder
Мнения: 2
graphgraph
Изключен Вижте профила на потребителя
Пол: Мъж Genikola nikolajgen@yaho.com Място: Sofia. Bulgaria
Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
[img]httphttp://www.facebook.com/media/set/fbx/?set=a.193668350676227.41070.100000991910352://[/img]
 
#23
Отг:От Захари Зограф до нас е достигнала не само негов 5 Години, 9 Месеца  
shrekok

Само регистрирани потребители могат да публикуват нови мнения.
 
Отиди най-отгореСтраница: 1

АРТ - НОВИНИ

Изработка на фигури от фибростъкло, използвани за реклама пред заведения, магазини, фонтани и други.  Изработване на матрица от склуптор, изработка модел на фигурата, следват още няколко етапа на работа, докато се стигне до рисуване с аерограф от художник.
Рисуване с аерограф върху леки коли, бусове. Рисуване по стени на заведения и частни домове. Рисуване върху детски киди райдс монетни механизирани КЛАТУШКИ, МИНИ-КАРУСЕЛИ, ВЛАКЧЕТА, ДЕТСКИ АТРАКЦИОНИ. Аерография - рисуване с аерограф на анимационни герои върху стените на детски стаи, детски увеселителни центрове, блъскащи колички, детски кът, атракциони за лунапарк, въртележки, кран машини за хващане на играчки, рисуване на боксови круши. Рисуване в заведения, дискотеки и търговски обекти.

Продължи